ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2021-09-11

Στον εξαιρετικής αισθητικής αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, έλαβε χώρα τιμητική εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Β' Αντιπρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, κος Ιωάννης Δήμας, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κος Γιώργος Στασινόπουλος.

Εν συνεχεία, ο Ιστορικός, υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκηκος Δημήτρης Αρβανιτάκης, ανέπτυξε το θέμα: «Ο Δ. Σολωμός, η Επανάσταση και η νέα ποίηση των Ελλήνων»και ακολούθησε η ομιλία της Διευθύντριας του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, κας Κατερίνας Δεμέτη: «Τα ανοιχτά και άγρυπνα μάτια της ψυχής του Ποιητή τότε και σήμερα».

Μελοποιημένη ποίηση Διονυσίου Σολωμού, τραγούδησε πλαισιώνοντας τους ομιλητές, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συνοδεία πιάνου, από τον καταξιωμένο Φρίξο - Διονύσιο Μόρτζο, σε διεύθυνση, του Μαέστρου Σταύρου Μπερή.

Την Σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο καταξιωμένος Σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η κυρία Εβίτα Μεντζελοπούλου, μέλος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, στην έναρξη του οποίου, εκφώνησε εκ μέρους της Προέδρου της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κας Γρηγορίου Αικατερίνης, συλλυπητήριο μήνυμα εις μνήμην Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθησε προς τιμήν του, ενός λεπτού σιγή.

Εκτός των άλλων μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Ζακύνθου Ν.Δ. Ακτύπης Διονύσης, οΒουλευτής Κερκύρας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυλωνίτης Αλέξανδρος, ηΒουλευτής Κοζάνης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βέττα Καλλιόπη, η Βουλευτής Αθήνας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιαννακοπούλου Νάντια, η Βουλευτής Λέσβου Κ.Κ.Ε. Κομνηνάκα Μαρία, οΑντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Δημόπουλος Γιώργος, οΠεριφερειακός Σύμβουλος Αττικής Αλεξανδράτος Χαράλαμπος, οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Τοποτηρητής Μητροπόλεως Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο Πρόεδρος Ελληνορωσικού Συνδέσμου Τζεν Ιωάννης, και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων.

Η διοργάνωση ήταν της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία την ενέταξε στο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821.

Σε μια άρτια καθ' όλα βραδιά, ξεδιπλώθηκε η πολυσχιδής προσωπικότητα ενός εκ των μέγιστων Επτανήσιων, του Διονυσίου Σολωμού και η προσφορά του μέσα από το έργο του, στον Αγώνα για την παλιγγενεσία του Έθνους, Πάγιο παραμένει το αίτημα της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου τοποθέτησης ανδριάντα του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας στην Πρωτεύουσα, ως την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή από την Πολιτεία.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί θερμά όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία.

Εκ του Δ.Σ.

                Η Πρόεδρος                                                       Η Γ. Γραμματέας

Γρηγορίου Ε. Αικατερίνη                             Μεντζελοπούλου - Σαρακίνη Στυλιανή