Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

2023-02-11

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία στις 11/2/2023 έκοψε την πίτα της σε μια κατάμεστη αίθουσα από πλήθος κόσμου, συμπατριώτες μας, προσκεκλημένους και φίλους, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» στην καρδιά της Πολιτιστικής Αθήνας, στο Θησείο. Ο φιλόξενος χώρος της αίθουσαςπου μας παραχωρήθηκε για την εκδήλωσή μας, είναι χώρος Μουσείου και έχει μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει ένα Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα, η οποία δημιουργήθηκε το 1996 σε συνεργασία με το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) και επιχειρεί να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή της αθηναϊκής πρωτεύουσας σε μια ιστορική διαδρομή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Στεγάζεται σε βιομηχανικό πέτρινο κτίριο,το οποίο ιδρύθηκε το 1886 με την επωνυμία «Ελληνικόν Πιλοποιείον» και χαρακτηρίζεται για την απλή και αυστηρή δομή αποτελώντας μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που σήμερα είναι ένα σημαντικό σημείο πολιτισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Προέδρου της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Άννας Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα , η οποία καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε περιληπτικά στο έργο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας από την ίδρυσή της, στα οφέλη εξωστρέφειας του πολιτισμού, στη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά μας και τους επιστημονικούς φορείς που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν - όπως για παράδειγμα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο - και επεσήμανε ότι η Επτανησιακή Συνομοσπονδία στηρίζει και θα στηρίζει αυτές τις προσπάθειες.

Η κοπή της πίτας πλαισιώθηκε από τα εξής καλλιτεχνικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση και μάγεψαν τους παρευρισκόμενους:

  • Η χορωδία του Συλλόγου των απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς με μαέστρο τη Χριστίνα Ρόκκου
  • Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ζακυνθίων Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Ρουσιάνο.
  • Η χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής « Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ» με μαέστρο τον Γιάννη Σφυρή.
  • Η χορωδία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ» με μαέστρο τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό , ο ΠεριφερειάρχηςΑττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο συμπατριώτης μας ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χάρης Ρώμας, ο Πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Γιώργος Δημόπουλος, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Νίκος Αβραμίδης, ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου ο κ. Χρήστος Τεντόμας, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων καιμέλος ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ κ. Αναστασία Αντωνιάδου Παλαιάκη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Βαγγέλης Ζώτος, ο τ. Διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γεράσιμος Παναγιωτάτος Τζάκης, η εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Παναιτωλικοακαρνανικής Συνομοσπονδίας κ. Αγγελική Μπερερή και πολλοί Πρόεδροι και Μέλη Δ.Σ.Συλλόγων, Ενώσεων και άλλων Πολιτιστικών Σωματείων των νησιών μας, καθώς και επιφανείς άνθρωποιτων γραμμάτων και των τεχνών. Ευχές και συγχαρητήρια για το πολύπλευρο πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας απέστειλανη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων κ. Νίκη Αραμπατζή, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Κεφαλλονιάς κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου Κεφαλλονιάς κ. Γεράσιμος Γαλανός, και ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωσή μας για την κοπή της πίτας και όσους απέστειλαν ευχές αναγνωρίζοντας και στηρίζοντας το έργο της και θα συνεχίσει να στηρίζει πολύπλευρα τα νησιά μας (ως τριτοβάθμιος φορέας πολιτισμού) με βάσει τις δυνάμεις της ως συνδετικός κρίκος με πολιτιστικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς, πολιτειακούς φορείς για την πρόοδο και την ευημερία των νησιών μας.

                                                                             Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                          H ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ-ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ        ΣΤΕΛΛΑ ΣΑΡΑΚΙΝΗ-ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ