ΨΗΦΙΣΜΑ του Συνεδρίου της «Ομοσπονδίας Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων»

2019-12-17

Η Γενική Συνέλευση της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας στις 15 Δεκεμβρίου 2019, υιοθετεί και κοινοποιεί το ΨΗΦΙΣΜΑ του Συνεδρίου της «Ομοσπονδίας Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων» την 1/12/2019:

Καταδικάζει την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως για την επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας των δύο νέων Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε Ληξούρι Κεφαλλονιάς και Λευκάδα, όπως ιδρύθηκαν μετά από πολλούς κοινούς αγώνες το 2018 με νόμο του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Η απόφαση αυτή:

• Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επέκταση και ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.
  • Μειώνει σημαντικά εις βάρος των φοιτητών και του λαού τη χρηματοδότηση στη Δημόσια Παιδεία.
  • Καθορίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τις έδρες τμημάτων στα νησιά των Επτανήσων.
  • Αποτελεί πλήρη υποβάθμιση της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και της συνοχής των νησιών μας.
  • Αμβλύνει τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ των νησιών μας.
  • Υποβαθμίζει το επίπεδο μόρφωσης και της παρουσίας της νεολαίας μας στα Επτάνησα.
  • Αφανίζει όλες τις προσπάθειες της προηγούμενης εικοσαετίας που έγιναν από τους εκπροσώπους των νησιών μας (Βουλευτές, Υπουργοί, Δήμαρχοι, Σύλλογοι) στο διάστημα αυτό και είχαν τελεσφορήσει με κυβερνήσεις τριών διαφορετικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).
  • Σκίζει και διαγράφει όσες μελέτες και προτάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου έγιναν γι' αυτό το σκοπό.
  • Αυθαιρετεί χωρίς προηγούμενο (από Υπουργό Ελληνικής κυβέρνησης) σε καταργήσεις τμημάτων που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Αμβλύνει τις περιφερειακές ανισότητες (μεταξύ Παν. Αιγαίου και Παν. Ιονίου). Ας ενημερωθεί η κ Υπουργός πως λειτουργούν τα διάφορα τμήματα σε διαφορετικά νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος, Σύρος) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα καταλάβει ότι ακριβώς το ίδιο μπορεί να γίνει και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Παραπέμπει το θέμα της λειτουργείας των τμημάτων στις καλένδες, μιλώντας για επαναξιολόγηση της απόφασης από αρχή (πρώην ΑΔΙΠ) που ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί πόσο μάλλον να λειτουργήσει.

Καλούμε τη κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της και να μην παραπέμπει το θέμα στις Ελληνικές Καλένδες και σε αναρμόδιες αρχές. Η απόφαση είναι δική της και η ίδια θα πρέπει να την ανακαλέσει άμεσα προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Για τη Γενική Συνέλευση της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Γ.Σ.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ                                        ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ